Friday, March 29, 2024

Tusesti, ești testat: un algoritm pretinde că identifică purtătorii asimptomatici de Covid

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat inteligența artificială despre care spun că este capabilă să detecteze pacienții asimptomatici cu coronavirus prin analizarea tusei lor. Scopul lor este să-l integreze într-o aplicație care poate fi folosită de toată lumea.

Cum putem identifica mai bine purtătorii asimptomatici ai Covid-19, care pot transmite virusul fără să știe? Cercetătorii se bazează pe un algoritm de detectare a tusei. Pentru că atunci când se forțează să tușească, pacienții asimptomatici ar avea o tuse ușor diferită de o persoană sănătoasă. Diferența este ușoară și, prin urmare, foarte dificil de detectat de urechea umană. Pe de altă parte, este la îndemâna inteligenței artificiale, susțin cercetătorii.

Spune-mi cum tuși, o să-ți spun cât de bolnav ești

Pentru a-și dezvolta modelul matematic, această echipă de cercetare a folosit înregistrările de tuse transmise de 4.256 de voluntari prin intermediul smartphone-ului sau computerului lor. Atunci când algoritmului i se trimit noi înregistrări, acesta din urmă reușește să identifice Covid+ asimptomatic în 100% din cazuri cu o specificitate (probabilitatea ca o persoană sănătoasă să obțină un diagnostic negativ) de 83,2%, potrivit rezultatelor acestui studiu. Acestea au fost publicate la sfârșitul lunii septembrie în IEEE Journal of Engineering in Medicine and Biology.

O aplicație care poate fi folosită de toată lumea?

Scopul acestei echipe de cercetare este de a încorpora acest algoritm într-o aplicație gratuită, ușor de utilizat și de a solicita aprobarea FDA, organizația care autorizează comercializarea medicamentelor și a echipamentelor medicale în Statele Unite. În fiecare zi, utilizatorul ar putea tusi lângă microfonul smartphone-ului său, iar aplicația le-ar spune dacă sunt potențial purtători asimptomatic al noului coronavirus.

Fiabilitatea studiului pusă sub semnul întrebării

În Franța, un proiect similar numit „Tuse pentru știință” a fost lansat în iunie de către Universitatea din Bordeaux.

Totuși, studiul MIT îi lasă sceptici pe observatori, precum sociologul digital Antonio Casilli. Fiabilitatea studiului este pusă sub semnul întrebării. Din cauza participanților la studiu, o mare parte (58,9%) s-au autodiagnosticat ca fiind Covid pozitiv sau Covid negativ.

No comments:

Post a Comment