Tuesday, March 12, 2024

„Tușesc din decembrie”: medicii trateaza mai mulți pacienți cu simptome persistente

Virusurile respiratorii au fost iritante iarna aceasta, iar pacientii tusesc de mlte saptamani

Nu trebuie sa fi surprins daca inca tusesti la o lună după o răceală sau o gripă, nu ești singur. Medicii tratează mai mulți pacienți cu simptome persistente în această iarnă, din cauza „triplei epidemii” de virusuri respiratorii.

„Tușesc din decembrie”,Totul a început cu COVID-19 la jumătatea lunii decembrie și, de atunci, tusesc in coninuu se plange o pacienta din Canada care mai adauga ca si alte simptome persista, precum durerile de gat

„Există trei viruși destul de virulenți: gripa de tip A (gripa), virusul respirator sincițial (RSV) și un vârf de COVID-19 în toamnă”, explică dr. Maxime Tétreault, medicul ei de familie la Montreal. Dr. Tétreault a văzut mai mulți pacienți decât de obicei venind în cabinetul său cu tuse persistentă, care a durat cu mult peste două săptămâni.

Această „trilpă epidemie” de virusuri respiratorii a fost anunțată in toamna lui 2023 de autoritățile de sănătate publică, în special. 

„Aceștia sunt viruși despre care se știe că sunt foarte iritanti pentru mucoasa respiratorie. „Nu este neobișnuit după o infecție să aveți o inflamație care este puțin mai persistentă decât media”, spune el, precizând că este complet benignă.

Mai mult, dr. Tétreault consideră că unii pacienți au o percepție eronată asupra duratei normale a simptomelor. Inconvenientele unui virus pot fi resimțite timp de 14 zile, argumentează el. Cu toate acestea, mulți din Quebec caută consultație după mai puțin de o săptămână. Ar trebui să vă îngrijorați dacă simptomele se agravează după 14 zile, durează peste o lună sau dacă există febră timp de trei zile consecutiv, continuă medicul.

În majoritatea cazurilor, este „doar o chestiune de timp înainte ca această inflamație să se calmeze”. În caz contrar, tratamentele, pot sparge inflamația, mai ales tusea care te împiedică să dormi sau să lucrezi

„Sunt mai multe gripe incapatanate/persistente la începutul acestei luni martie decât anul trecut. Numarul  lor a scăzut în ultima vreme, dar curba de anul trecut a fost mai mică”

Potrivit testelor efectuate de INSPQ, cazurile de gripă de tip A sunt în scădere din februarie, dar cazurile de tip B au crescut în același interval timp.


No comments:

Post a Comment