Saturday, March 16, 2024

Japonia: O infecție bacteriana rara, dar periculoasa

 Conform unei relatari din The Guardian, infectie bacteriana rara, dar periculoasa, se raspandeste intr-un ritm deosebit de alert în Japonia. 

Oficialii niponi se straduiesc sa identifice cauza, anticipand ca numarul de cazuri din 2024 va depasi numarul record de anul trecut, si ca cea mai dura si posibil mortala forma a bolii streptococice de grup A – sindromul de șoc toxic streptococic (STSS) – va continua sa se raspandeasca.

Majoritatea cazurilor de STSS sunt cauzate de o bacterie numita streptococcus pyogenes. Cunoscuta mai frecvent sub numele de streptococ A – aceasta poate provoca dureri de gat, in special la copii, si multi oameni o au fara sa stie si nu se imbolnavesc.

Dar bacteria foarte contagioasa care provoacă infectia poate, in unele cazuri, sa provoace boli grave, complicatii de sanatate si deces, in special la adultii de peste 30 de ani.

Potrivit NIID (Institutul Național de Boli Infectioase), persoanele in varstă sunt considerate mai expuse la un risc mai mare, tulpina de grup A duce la mai multe decese in randul pacientilor sub 50 de ani. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS intre iulie și decembrie 2023, aproximativ o treime, adica 21, au decedat.

Persoanele in varsta pot prezenta simptome asemanatoare racelii, dar, in cazuri rare, simptomele se pot agrava și pot include angina streptococica, amigdalita, pneumonie si meningita. In cele mai grave cazuri, poate duce la insuficienta si necroza de organe.

Expertii niponi cred ca peste 50% dintre japonezi au fost infectați cu Sars-CoV-2 [virusul care provoacă Covid-19]. Dupa parerea lor reclasificarea Covid-19 a fost cel mai important factor care a stat la baza cresterii numarului de infectii cu streptococcus pyogenes, reclasificare care a determinat mai multe persoane să renunțe la masurile de baza de prevenire a infectiilor, cum ar fi dezinfectarea mainilor cat se poate de des.


No comments:

Post a Comment