Friday, August 30, 2024

Covid-19: cât timp rămânem contagioși după ce am fost testați pozitiv?

cât timp rămânem contagioși
Ai fost testat pozitiv pentru coronavirus? Iată cât durează contagiozitatea acestui virus care pare să nu ne mai părăsească.

Contagios înainte de simptome

Durata contagiozității nu este fixă. În prezent, doctorii indică faptul că aceasta durează în medie între 5 și 8 zile de la infectarea cu virusul până la posibilitatea de a-l transmite altor persoane, indiferent dacă dezvoltăm simptome sau nu.

De asemenea, conform Inserm, o persoană contaminată cu coronavirus este contagioasă în perioada de incubație, adică cu două-trei zile înainte de apariția primelor simptome. De aceea, este important să respectăm măsurile de protecție încă de la primele semne sugestive.

Cât durează imunitatea după infecție?

Este incert. Când contractăm un virus, corpul nostru produce anticorpi care îi permit să se apere în cazul unei noi întâlniri cu acesta. Pe lângă această imunitate umorală (legată de producția de anticorpi), există și o imunitate celulară care ar avea o durată mai lungă pentru a neutraliza virusul.

Mai mulți pacienți au fost infectați de două ori cu Covid-19, iar unii într-un interval de timp destul de scurt, însă acest lucru rămâne rar. Conform unor studii, durata prezenței anticorpilor împotriva Covid-19 în sânge este de câteva luni (cel puțin 3), dar încă nu avem suficiente date pe această temă. Aceasta ar putea depinde de mai mulți factori.

Un vârf în timpul bolii

E normal sa ne intrebam cât durează contagiozitatea acestui virus. În mod natural, vârful contagiozității, adică momentul în care sunteți cel mai susceptibil de a transmite boala, corespunde cu apariția primelor simptome. Reamintim că Covid-19 se transmite în principal prin proiecția picăturilor încărcate cu virus.

Riscul scade apoi progresiv, devenind mai limitat începând cu a 7-a zi de simptome și devenind excepțional după a 14-a zi. Totuși, aceste durate sunt doar medii și pot varia în funcție de varianta virusului.

No comments:

Post a Comment