Thursday, August 15, 2024

Boala Obrajilor Palmuiți: Infectie virala cu Parvovirusul B19

 

eritemul infectios
Eritemul infecțios este o infecție virală cauzată de parvovirusul B19, cunoscută și sub denumirea de "boala obrajilor palmuiți" din cauza eritemului caracteristic de pe față.

Această infecție este provocată de parvovirusul uman B19, care este diferit de parvovirusul întâlnit la câini și pisici, astfel încât nu există riscul de transmitere între oameni și animalele de companie. Infecția cu parvovirusul uman este mai frecventă la copiii de vârstă școlară primară și tinde să apară în focare, în special în timpul iernii și primăverii, deși poate afecta pe oricine, în orice perioadă a anului.

Transmitere și perioada de contagiozitate

Parvovirusul B19 se răspândește în principal ca o răceală, prin contact direct între persoane și prin secrețiile respiratorii, cum ar fi saliva, sputa sau mucusul nazal, atunci când persoana infectată tușește, strănută sau vorbește. 

Medicul poate diagnostica eritemul infecțios printr-un examen fizic, observând aspectul specific al feței pacientului - "boala obrajilor palmuiți", fără a fi necesare evaluări suplimentare în cazurile tipice la copii.

Tratamentul se efectuează la domiciliu și include odihnă și hidratare adecvată. Simptomele precum febra, durerile articulare și mâncărimile pot fi ameliorate cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și antihistaminice. Aspirina nu trebuie administrată copiilor cu febră sau boli asemănătoare gripei, inclusiv boala a cincea, din cauza riscului de sindrom Reye, care afectează grav sistemul nervos central și ficatul, și poate apărea la copiii mici care au avut anumite infecții virale și au fost tratați cu aspirină.

În prezent, nu există un vaccin pentru prevenirea infecției cu parvovirusul B19.

Este dificil să eviți expunerea la virus, deoarece boala a cincea este contagioasă înainte de apariția erupției caracteristice. În această fază, majoritatea persoanelor infectate nu știu că au boala și, astfel, pot transmite virusul cu ușurință.

Pentru a reduce riscul de infecție, urmează aceste sfaturi:

  • Spală-te frecvent pe mâini cu apă și săpun timp de 20 de secunde, mai ales înainte de a mânca și după ce ai atins obiecte posibil contaminate (cum ar fi articole de bucătărie sau șervețele murdare).
  • Evită să-ți atingi ochii, nasul sau gura cu mâinile nespălate.
  • Stai departe de persoanele bolnave, pentru a reduce riscul de contact.

No comments:

Post a Comment