Aceasta nouă varianta va deveni în curând tulpina dominantă. GISAID, un program global care urmărește diferite variante, a constatat o creștere masivă a cazurilor de Stratus. Ei au raportat că 22,7 % din toate probele testate au fost pozitive pentru Stratus, cu 7,4 % mai mult decât în săptămâna precedentă.
Cele mai recente statistici date publicității de Agenția Britanică pentru Securitate Sanitară (UKHSA) evidențiază că tulpina XFG, cunoscută sub numele de Stratus, se înmulțește rapid în Anglia. Creșterea cazurilor în Marea Britanie pare corelată cu evoluții similare în China, Singapore și Hong Kong, unde numărul infecțiilor cu variante descendente ale Omicron a crescut semnificativ în ultimele săptămâni.
Brazilia a înregistrat primele cazuri ale variantei XFG a Covid-19, care este pe cale să devină cea mai răspândită din lume. Tulpina a fost identificată până în prezent în opt cazuri, șase în Ceará și două în São Paulo. În plus, Ministerul Sănătății din Brazilia a declarat că monitorizează „continuu” supravegherea SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19. Autoritățile locale au subliniat că toate cazurile identificate până acum au fost izolate și investigate epidemiologic, inclusiv prin trasarea contacților. Nu au fost înregistrate decese în rândul pacienților. De asemenea, guvernatorii din São Paulo și Ceará au cerut o intensificare a testării și au anunțat parteneriate cu laboratoare universitare pentru a crește capacitatea de secvențiere genomică a acestor tulpini cu modificări genetice semnificative. Brazilia a extins în paralel monitorizarea aeroportuară și a consolidat colaborarea cu Institutul Fiocruz pentru detectarea timpurie a noilor variante descendente ale Omicron.
🟩 Caracteristicile genetice și răspândirea globală a XFG
XFG este cea mai recentă dintre cele șapte variante clasificate ca fiind sub monitorizare (VUM) de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Acest grup se referă la tulpini cu modificări genetice semnificative, sugerând un avantaj de creștere față de celelalte, dar ale căror conditii de infectie si impact este încă incert. Toate tulpinile sunt variante descendente ale Omicron. Conform unui raport al OMS, XFG a apărut dintr-o recombinare între două versiuni anterioare ale virusului, LF.7 și LP.8.1.2. A fost identificat pentru prima dată la nivel mondial pe 27 ianuarie și, pe 25 februarie, având în vedere răspândirea globală a XFG, a fost definit ca "Virus Sub Monitorizare".
Capacitatea sporită de transformare este cea care permite virusului să continue să circule în populație și să dobândească noi condiții de infecție. În același timp, tabloul clinic al simptomelor pare să fi rămas neschimbat în linii mari, fiind limitat la infecții ale căilor respiratorii superioare, cu o capacitate scăzută de invazie pulmonară, așa cum s-a observat la toate aceste tulpini cu modificări genetice semnificative descendente din Omicron. În plus, experții subliniază că dat fiind răspândirea globală a XFG, monitorizarea atentă a secvențelor virale rămâne esențială pentru a anticipa eventualele schimbări care ar putea modifica caracterul infecției sau transmisibilitatea sa.
🟩 Evoluția procentelor în regiuni și situația în SUA
În cea mai recentă monitorizare, cu date din 26 mai până în 1 iunie, XFG a reprezentat 22,7% din toate cazurile de COVID-19 secvențiate la nivel global, al doilea după tulpina dominanta de NB.1.8.1. "Aceasta este o creștere semnificativă față de 7,4% înregistrată cu patru săptămâni mai devreme”, subliniază OMS. Între timp, NB.1.8.1 a scăzut de la 29,6% la 24,9% în ultimele trei săptămâni.
Proporția de XFG a crescut în toate cele trei regiuni ale lumii care transmit în mod constant secvențe SARS-CoV-2, afirmă OMS, crescând de la 1,6% la 6,0% în Pacificul de Vest, de la 7,8% la 26,5% în America (AMR) și de la 10,6% la 16,7% în Regiunea Europeană. În Statele Unite, cea mai recentă actualizare a supravegherii de la Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), cu date până la sfârșitul lunii iunie, arată că XFG a reprezentat 14% din toate probele analizate, fiind a treia cea mai răspândită tulpină din țară. La începutul lunii mai, era de doar 3%.
Deși cu un număr mai mic de secvențe transmise, OMS notează, de asemenea, că XFG a crescut spectaculos în regiunea Asiei de Sud-Est, de la 17,3% la 68,7%, unde varianta NB.1.8.1 devenise rapid predominantă la sfârșitul lunii martie. Această dinamică a răspândirii subliniază necesitatea unei cooperări internaționale consolidate în domeniul supravegherii genomice și a raportării rapide, pentru a înțelege mai bine traseul evolutiv al virusului, conditii deinfectie si eventualele riscuri emergente.
No comments:
Post a Comment