Din primăvară, varianta a fost detectată și în Statele Unite. Din luna mai a început să câștige teren în comparație cu alte variante aflate în circulație. Începând cu jumătatea lunii iunie, Nimbus a devenit tulpina dominantă de COVID-19 în America.
🔄 Iată pe scurt evoluția acestei variante:
- În luna mai, Nimbus și-a început ascensiunea spre dominație.
- Până în săptămâna care s-a încheiat pe 10 mai, subvarianta NB.1.8.1 ajunsese la 5% din cazurile din Statele Unite.
- Până pe 24 mai, această pondere a crescut la 10%.
- În săptămâna încheiată pe 7 iunie, NB.1.8.1 reprezenta 24% din cazurile de COVID-19 din SUA.
- Cel mai recent, pentru săptămâna încheiată pe 21 iunie, a ajuns la 43% din toate cazurile confirmate.
Conform acestor date, varianta Nimbus este în prezent tulpina dominantă în SUA.
🔄 Particularități ale variantei Nimbus
Nimbus este mai transmisibil – adică mai contagios și mai ușor de contractat – decât variantele anterioare. Acesta este motivul pentru care a reușit să crească rapid în ponderea cazurilor detectate.
Dacă virusul infectează mai multe persoane, o parte mai mare dintre acestea vor deveni vulnerabile. Specialiștii estimează că, în perioada următoare, mai mulți pacienți vor necesita spitalizare cauzate de coronavirus.
Totuși, nu există dovezi că provoacă o boală mai gravă decât celelalte variante. Acest aspect este confirmat de briefing-ul Organizației Mondiale a Sănătății din mai 2025, care a desemnat Nimbus drept „variantă sub monitorizare”.
🔄 În ce zone ale Americii se află acum Nimbus?
Faptul că Nimbus este acum cea mai dominantă variantă de COVID-19 în America nu înseamnă că circulă uniform în toate statele. Totuși, acest scenariu este posibil, motiv pentru care autoritățile încearcă să monitorizeze situația în multe comunități.
Un exemplu este zona Bay Area, unde echipa WastewaterSCAN de la Stanford monitorizează stația de epurare din San Jose. Această metodă a fost adoptată deoarece situația reală a răspândirii variantelor nu poate fi evaluată precis din lipsa raportărilor de cazuri confirmate prin teste.
S-a observat însă că tot mai multe persoane infectate cu coronavirus prezintă și simptome non-respiratorii, precum diaree, greață sau vărsături, legate de sistemul gastro-intestinal. Din acest motiv, monitorizarea COVID-19 din apele uzate poate oferi indicii importante despre nivelul local al răspândirii infecțiilor.
🔄 Monitorizarea in zona Bay Area
Conform echipei Stanford, monitorizarea în zona Bay Area, a evidentiat ca nivelurile de COVID-19 din apele uzate pot fi uneori mai mici decât în aceeași perioadă a anului trecut. Totuși, o creștere lentă ar putea fi asociată noii subvariante NB.1.8.1, denumită „Nimbus”.
În prezent, deși nivelurile de COVID-19 din apele uzate din Bay Area au crescut ușor de la sfârșitul primăverii, nu există o tendință ascendentă semnificativă din punct de vedere statistic. Stațiile de epurare monitorizate de echipa Stanford sunt clasificate acum în categoria „medie”. Comparativ cu aceeași perioadă din 2024, când zona a înregistrat o creștere bruscă în timpul verii, concentrațiile sunt în medie mai mici.
În urma secvențierii variantelor de COVID-19, s-a constatat că NB.1.8.1 reprezintă peste 48% din variantele detectate.
🔄 Simptomele particulare ale variantei Nimbus COVID-19
Conform specialiștilor, nu au fost raportate simptome complet surprinzătoare pentru NB.1.8.1. Pe lângă cele obișnuite, cunoscute deja de la variantele anterioare, medicii aud tot mai des despre un simptom specific: durerea foarte intensă în gât.
Din acest motiv, noul virus a primit porecla nefericită de „gât ca o lamă de ras”. Pe forumuri, pacienții descriu senzația ca și cum gâtul ar fi acoperit cu cioburi de sticlă, care zgârie și ustură la fiecare înghițitură.
No comments:
Post a Comment