Sunday, July 14, 2024

Pastila anti-Covid acuzată că accelerează mutațiile virusului

pastila anti-covid
Pastila anti-Covid, molnupiravir, dezvoltată de gigantul farmaceutic american Merck (cunoscut la nivel internațional ca MSD). riscă să agraveze pandemia? 

Un studiu publicat în revista Nature susține că acest tratament contribuie la apariția unor mutatii semnificative virusului, cu un risc teoretic în acest moment: dând naștere unor variante periculoase.

Prima pastilă anti-Covid

Introdus pe piață în 2021, molnupiravir a fost prima pastilă anti-Covid, un progres notabil pentru un arsenal farmaceutic care până atunci era compus doar din vaccinuri și tratamente care necesitau administrare intravenoasă complexă. Dar pastila vândută sub numele Lagevrio a devenit rapid subiect de critici. Acestea au vizat parțial eficacitatea sa limitată, în special în comparație cu principalul său concurent, Paxlovid de la Pfizer, care i s-a alăturat rapid pe piață.

Spre deosebire de aceste antivirale, Lagevrio acționează integrându-se direct în genomul virusului pentru a declanșa o serie de mutații din ce în ce mai dezordonate care duc în cele din urmă la dispariția virusului în organism. Însă, de la lansare, cercetătorii au estimat că acest mecanism risca să promoveze apariția unor viruși mutanți care ar putea fi transmise de la un individ la altul.

„semnătură” specifică

Acest risc a contribuit la o anumită reticență din partea autorităților din domeniul sănătății, cum ar fi FDA americană care a aprobat molnupiravir doar cu o mică majoritate, sau Înalta Autoritate pentru Sănătate din Franța (HAS), care l-a respins complet.

Cercetătorii au studiat o bază de date mare, care reunește genomurile virusurilor colectate de la numeroși pacienți din întreaga lume.

Pentru ei, concluzia este clară privind prima pastila anti-Covid: utilizarea molnupiravir este asociată cu apariția unor mutații specifice. Ei au remarcat apariția unei „semnături” specifice atunci când pilula a început să fie prescrisă în anumite țări. În schimb, este aproape absent în locurile în care tratamentul nu a fost aprobat.

Pe scurt, acest tratament „poate da naștere la viruși care au suferit aparitia unor mutații semnificative virusului și care rămân viabile, sau în anumite cazuri chiar transmisibile”, a explicat pentru AFP unul dintre autori, geneticianul Theo Sanderson. Aceste constatări au fost respinse de Merck. Potrivit laboratorului american, studiul evidențiază doar o corelație fără a face posibilă afirmarea unei legături de cauză și efect între tratamentul său și aparitia unor mutatii semnificative virusului. Gigantul farmaceutic se apara declarand pentru AFP ca autorii studiului se bazează doar pe „asocieri circumstanțiale”...

No comments:

Post a Comment