Tuesday, September 17, 2024

O nouă variantă de COVID-19 contagioasă mai mult, se răspândește rapid în Europa

noua varianta COVID-19 contagioasa
O nouă variantă de Covid, numită XEC, atrage atenția cercetatorilor in domeniu datorită răspândirii sale foarte rapide în Europa. 

Semnalata pentru prima dată anul trecut în iunie la Berlin, această variantă este o subsecventa a variantei Omicron. De la identificarea sa, varianta cea noua a început să se răspândească în mai multe zone ale lumii, inclusiv în America de Nord și Asia. 

Varianta COVID XEC se răspândește acum rapid în Europa, America de Nord și Asia. Deja Slovenia a înregistrat rate ingrijorator de mari de infecție în august, peste 10% din probele de Covid conținând această nouă variantă. Informația aceasta a fost raportată de mai multe mass-media occidentale de câteva ore.

Potrivit surselor respective, COVID XEC, identificat pentru prima dată la Berlin în iunie 2023, s-a dezvoltat dintr-o combinație hibridă între două subvariante Omicron descoperite anterior: KS.1.1 și KP.3.3. Această fuziune genetică îi conferă caracteristici foarte particulare care ar putea explica răspândirea sa rapidă.

Oamenii de știință monitorizeaza atent situatia cu privire la evoluția acestei noi variante. Deși contagiozitatea sa sporita a atras atentia deja, este totusi prea devreme pentru a afirma dacă aceasta varianta XEC va duce la o creștere semnificativă a cazurilor severe de imbolnaviri sau dacă va ignora imunitatea conferită de vaccinuri și infecții anterioare.

No comments:

Post a Comment