Tuesday, September 17, 2024

O nouă variantă de COVID-19 contagioasă mai mult, se răspândește rapid în Europa

noua varianta COVID-19 contagioasa
O nouă variantă de Covid, numită XEC, atrage atenția cercetatorilor in domeniu datorită răspândirii sale foarte rapide în Europa. 

Semnalata pentru prima dată anul trecut în iunie la Berlin, această variantă este o subsecventa a variantei Omicron. De la identificarea sa, varianta cea noua a început să se răspândească în mai multe zone ale lumii, inclusiv în America de Nord și Asia. 

Varianta COVID XEC se răspândește acum rapid în Europa, America de Nord și Asia. Deja Slovenia a înregistrat rate ingrijorator de mari de infecție în august, peste 10% din probele de Covid conținând această nouă variantă. Informația aceasta a fost raportată de mai multe mass-media occidentale de câteva ore.

Potrivit surselor respective, COVID XEC, identificat pentru prima dată la Berlin în iunie 2023, s-a dezvoltat dintr-o combinație hibridă între două subvariante Omicron descoperite anterior: KS.1.1 și KP.3.3. Această fuziune genetică îi conferă caracteristici foarte particulare care ar putea explica răspândirea sa rapidă.

Oamenii de știință monitorizeaza atent situatia cu privire la evoluția acestei noi variante. Deși contagiozitatea sa sporita a atras atentia deja, este totusi prea devreme pentru a afirma dacă aceasta varianta XEC va duce la o creștere semnificativă a cazurilor severe de imbolnaviri sau dacă va ignora imunitatea conferită de vaccinuri și infecții anterioare.

Wednesday, September 11, 2024

Vaccinul Covid nu te face intotdeauna mai puternic

reactiile la covid pot fi diverse
Este o fantezie sa crezi că vaccinurile Covid influenteaza viitoarele infecții facandu-le să fie mai blânde  si mai usor de suportat. 

Sau ca daca ai avut candva infectia, esti imunizat si  poti trece fara mari  probleme peste o noua incercare.

Un studiu asupra coronavirusurilor a arătat că reacțiile la Covid pot fi diverse unii oameni avand întotdeauna cazuri ușoare, in timp alții au întotdeauna cazuri mai puternice. Se presupune ca influenta genetica este determinanta in aceste reactii.

Unul dintre cunoscutii mei a luat Covid de două ori. Prima data a fost o infectie foarte usoara. A doua oară a fost obligat sastea acasa acasă o săptămână pentru ca a fost un caz ​​puternic (dar totuși „ușor” din punct de vedere medical, deoarece oxigenul nu a fost necesar).

Pentru informarea voastra trebuie sa stiti ca vaccinurile sunt concepute pentru

(1) a va ajuta sistemul imunitar să reacționeze MAI RAPID sau MAI BINE la următoarea expunere, dar

(2) s-ar putea ca data viitoare să aveti mai multă expunere (încărcătură virală mai mare) sau mai puțină 

(3) corpul tău ar putea fi mai sănătos sau mai obosit cand va infrunta urmatorul caz de Covid

(4) corpul tău ar putea fi dispus să lupte cu o versiune veche de Covid și să reacționeze mai puțin bine la o variantă mai nouă

Sunday, September 8, 2024

Cazuri de Covid-19 in scadere fata de saptamana anterioara

infectie Covid-19
Conform unei comunicari venite de la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), un număr de 4.730 de cazuri noi de infecţie COVID-19 au fost înregistrate in Romania în săptămâna 26 august – 1 septembrie. Cifra este în scădere cu 14,2% la sută faţă de săptămâna anterioară. 

Totodată, s-au raportat 35 de decese (18 bărbaţi şi 17 femei) datorate COVID-19, astfel: 

  • 31 de decese noi, 
  • 4 decese care au survenit în urmă cu mai mult de o săptămână. 

Decesele au fost înregistrate la urmatoarele categorii de vârstă: 

  • 50-59 de ani (2), 
  • 60-69 de ani (3), 
  • 70-79 de ani (9) şi 
  • 80 de ani şi peste (21)
ATENTIONARE

1. Măștile sunt recomandate dacă nivelul de risc al comunității dvs. este ridicat, dacă ați fost recent expus sau infectat cu COVID sau vi s-a spus de un profesionist din domeniul sănătății să purtați o mască pe baza factorilor dvs. personali de risc.

2. Testarea este importantă dacă aveți simptome sau ați fost expus recent la COVID. Se oferă persoanelor cu risc înalt care au fost testate pozitiv acces imediat la antivirale în locații certificate.

3. Vaccinurile sunt acum aprobate pentru copiii de 6 luni și peste. Vaccinările pot proteja împotriva infecțiilor, a bolilor grave și a decesului cauzat de COVID.